Kultura za prihodnost: serija regijskih posvetov Ministrstva za kultuiro o viziji kulturne politike

ZKDS, 27. marec 2023 ― V Ministrtsvu  za kulturo se očitno zavedajo, kako pomembno je, da za svoje ambiciozne razvojne načrte dobijo čimveč informacij neporsedno od  izvajalcev kulturne politike, s čimer bo omegočena trdnejša podpora javnosti kulturnim strateškim aktoom (nacionalni kuklturni program, strategije, vpeljava novega kulturnega modela). V tem smislu so se že nekaj dni nazaj začeli reguijski posveti, ka ...
V ČASIH POZNEGA RIMSKEGA IMPERIJA SE JE RAZŠIRILO MNENJE, DA NI MOGOČE NIČESAR NAREDITI, DA SO TIRANI PREMOČNI

V ČASIH POZNEGA RIMSKEGA IMPERIJA SE JE RAZŠIRILO MNENJE, DA NI MOGOČE NIČESAR NAREDITI, DA SO TIRANI PREMOČNI

Kreativni razred, 27. marec 2023 ― PO SREČANJU Tretje redno srečanje Kreativnega razreda je potekalo v znamenju pomladne rumene barve. Na njem smo tehtali različne predloge, taktike in strategije. Razmišljali smo, zakaj smo odpovedali obisk Kreativnega razreda v Mariborski Pekarni in govorili o tem, da bi bilo dobro voditi zapise o tem, zakaj kdo od nas ali Kreativni razred v celoti odpove vabilo na razstavo. Pa kako se moramo šele naučiti, kaj vse lahko dosežemo skupaj.In dalje, kako se v času inflacije, vojaške invazije, enrgetske in podnebne krize ljudje zapirajo v svoj dom in se osredotočajo na boj za preživetje. Da se bo lahko morda le še peščica ljudi lahko igrala "s koncepti, strategijami in spraševanjem", kako naprej. A tudi o tem, kako je včasih dovolj peščica ljudi, da se doseže pomembne premike. Veliko zanimivih predlogov je bilo izrečenih o tem, kako naj naša vrata še naprej ostanejo odprta za članstvo in nam ni potrebno uniformirati različne načine kako in koliko se vsak vključi v naše dejavnosti, ampak naj to ostane odločitev oziroma stvar vsakega posameznika Opustili smo moč, ki nam jo nudi skupnost in se začeli zanašati na moč denarja. Bila je med soseska pomoč pri delu in gradnji, izmenjava orodja, skrb za starejše in za otroke, izposoja in medsebojna izmenjava in delitev viškov hrane in oblačil, skupnih prostorov... Za vse to se ni plačalo nič. Za posameznike, četudi brez materialnega premoženja in sorodstva, je delno vedno poskrbela skupnost in ohranila njegovo dostojanstvo. Zdaj si mora vsak posameznik zase kupiti vsako stvar posebej sam, saj mu skoraj nihče več brez plačila ne priskoči na pomoč. Pri tem je popolnoma spregledano, kaj lahko kot edinstveno živo bitje prispeva družbi še drugače, saj šteje le finančni prispevek. Zato je panika za tistega, ki mu v današnji družbi zmanjkuje denarja, še toliko večja. To, da smo tako prestrašeni, nesrečni in odvisni od denarne menjave, je dosežek trenutnega sistema in natančno to, kar potrebuje za svoj obstoj. Zato je prvo d

Forum za mobilnost v kulturi 2023

Motovila, 24. marec 2023 ― On the Move 9. in 10. maja v Tunisu organizira Cultural Mobility Forum 2023, ki (ponovno) kontekstualizira pogovor o čezmejni umetniški mobilnosti in okoljski trajnosti. Tam bo tudi Motovila. The post Forum za mobilnost v kulturi 2023 appeared first on Motovila.

Kampanja Evropski dogovor za kulturo #CulturalDealEU

Motovila, 24. marec 2023 ― Kampanja Kulturni dogovor za Evropo, ki so jo skupaj zastavili CAE, ECF in Europa Nostra, poziva EU, naj kulturo v celoti vključi v svoje ukrepe in politike kot krovno strategijo, da bi zaščitila trajnost in prihodnost evropskega projekta. The post Kampanja Evropski dogovor za kulturo #CulturalDealEU appeared first on Motovila.

Dan evropskih avtorjev

Motovila, 23. marec 2023 27. marec je priložnost, da se poudari pomen vseh programov in pobud za spodbujanje branja, ki že potekajo v posameznih državah EU, tudi v Sloveniji. Konferenco o spodbujanju branja v Sofiji spremljajte na spletu. The post Dan evropskih avtorjev appeared first on Motovila.
še novic